Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
  Detail příspěvku..
 


 

Fortifikované mléčné výrobky zlepšují kvalitu života seniorů
Příspěvky | 6. 11. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.
 

Jestliže chceme žít dlouho, nezbývá nám nic jiného než stárnout. Nicméně k vyšším letům se vážou i fyziologické problémy. Jedním z těch zásadních je úbytek tělních proteinů, zejména svalové tkáně. „Úbytek svalové tkáně v seniorském věku je z části způsoben neadekvátní výživou. Ve stáří často dochází z různých důvodů (změny chuťových preferencí, poruchy funkce chrupu aj.) k výraznému omezení příjmu potravin, což nutně vede k urychlení úbytku svalové tkáně,“ vysvětluje doc. Ing. Jan Pánek, CSc., z Ústavu analýzy potravin a výživy.

 
 
Až polovinu hospitalizovaných seniorů trápí podvýživa a malnutrice

V západních společnostech představuje u skupiny seniorů významný problém podvýživa a malnutrice, tedy nedostatečný nebo nevyvážený příjem některých živin, např. proteinů a minerálních látek, ale také snížený energetický příjem. „Studie prokázaly, že prevalence těchto onemocnění jsou poměrně vysoké. Např. u starých občanů hospitalizovaných v pečovatelských ústavech či ležících pacientů v nemocnicích mohou být až 50 %. Závažným stavem pak může být sarkopenie, tedy ztráta svalové hmoty,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

 

Řešením mohou být mléčné výrobky s velkým množstvím benefitů

Nejvhodnější prevencí podvýživy a malnutrice mohou být mléko a mléčné výrobky. Jsou především vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních proteinů obsahujících potřebné esenciální aminokyseliny. „Pro optimální stimulaci syntézy kostních svalů je důležitá zejména vysoká hladina leucinu. Navíc bílkoviny z mléčných výrobků mohou snadno vytvářet bílkovinou hmotu těla. Produkty z mléka tedy přispívají k udržení svalové hmoty,“ pokračuje pan Kopáček.

Mléčné výrobky ve výživě starých osob mají ještě další důležité role. Jsou především důležitým a významným zdrojem vápníku potřebného k udržení kostní hmoty, což je účinná prevence osteoporózy a osteomalácie, tedy ztrát a lámavosti kostní hmoty, kterými jsou ve vyšším věku postižené zejména ženy. Mléčné výrobky obsahují rovněž vitamín B12 důležitý pro normální funkci mozku a imunitního systému. V mléce přítomný zinek a selen zase přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem.

 

„Zázračné“ fortifikované mléčné výrobky

Stále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií. „Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty. Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ zmiňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.

 

Co prokázala nejnovější studie?

Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.

Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů. „Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.

 

Jaké mléčné výrobky jsou pro seniory nejvhodnější?

Vzhledem k výživovým potřebám starších osob je optimální volit fermentované mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin. „Mezi ně patří tradičně vyráběný tvaroh, který jsme uvedli na trh v 90. letech. Jedná se o jemný tvaroh. Od toho běžně vyráběného v ČR se liší vyšším obsahem syrovátkových bílkovin. Celkový obsah bílkovin v tvarohu je pak přibližně 12 g na 100 g. Pro svoje nutriční hodnoty jsou často tvarohy doporučované v rámci dietních programů,“ vysvětluje Ing. Drahomíra Vybíralová z Polabských mlékáren, a. s.

Inovace v segmentu fermentovaných výrobků byla zaměřena na výrobky s nízkým obsahem tuku, vysokým podílem bílkovin a hustou konzistencí. V roce 2014 tak vznikly v ČR jogurty vyráběné středomořskou technologií, tj. odstraněním syrovátky po fermentaci mléka. Takový typ jogurtu se v Řecku nazývá „straggisto“. U nás je známý jako Řecký jogurt a má 2,5 x více bílkovin než běžný jogurt.

Dalším vhodným mléčným výrobkem pro seniory je skyr, tedy jogurt islandského typu husté krémové konzistence s 0 % tuku. Obsahuje dokonce více bílkovin než řecký jogurt – 3x více než běžný jogurt. Podobně jako tvarohy a řecké jogurty jsou také skyry doporučované v rámci dietních a rekonvalescenčních programů.

Více informací na: www.mlekovaszdravi.cz

 



 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
O svazu
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

  Českomoravský svaz mlékárenský
V Olšinách 2300/75
100 00 Praha-Strašnice

tel.: +420 274 821 759
fax: +420 274 821 759

e-mail: info@cmsm.cz

gps 49.8251725N, 18.2437639E
  Copyright ©2018 ČMSM, z.o., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč