„Hlavními argumenty propagandy jsou většinou alergie, nevhodnost konzumace mléka pro zdraví, nebo třeba škodlivost mléčného tuku. Odpůrcům ovšem také vadí oteplování planety metanem od dojnic nebo i údajně špatná stravitelnost kravského mléka (oproti např. mléku koz a ovcí),“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského. „Přesto je u nás konzumace mléka a mléčných výrobků poměrně stabilní. Za rok 2018 dosáhla hodnoty 245,8 kg na osobu. Potenciál růstu tady je, protože oproti průměru EU zaostáváme cca o 30 kg, což souvisí zejména s nižší spotřebou sýrů oproti zemím západní Evropy.“
Nejčastější mýty, tedy vědecky nepodložená tvrzení, o konzumním mléce
- Kravské mléko není vhodné pro člověka. Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce.
- Mléko je zdrojem zdravotních komplikací – např. alergie na mléko, zvyšování hladiny cholesterolu, vyšší frekvence infekčních onemocnění.
- Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Trvanlivé mléko navíc neobsahuje už žádné vitaminy a minerály.
- Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty – tedy tak zvaná „éčka“.
- Mléko může obsahovat antibiotika a hormony, které mají negativní vliv na lidské zdraví.
- Do mléka se leje řepkový olej.
- Mléko je tučné a má moc kalorií.
- Mléko z obchodu je ředěné vodou.
- Mléko zahleňuje.
Nejčastější mýty, tedy vědecky nepodložená tvrzení, o jogurtech
- Ne všechny jogurty obsahují živé kultury.
- Trvanlivost jogurtů je 2-3 dny, maximálně jeden týden.
- Jogurt není zdravou potravinou.
- Jogurty obsahují nebezpečná „éčka“.
- Jogurt s trvanlivostí jeden měsíc musí obsahovat konzervanty.
- Současný jogurt není skutečný jogurt.
- Pouze jogurty zrající v kelímku jsou skutečné jogurty.
- Smetanový jogurt obsahuje více vápníku.
- Jogurty jsou vyráběny z pasterovaného mléka, musí být tudíž mrtvé.
- Jogurty „ve skle“ s ovocem na dně neobsahují „éčka“.
- Kefír je lepší než jogurt.
- Skutečnost, že není výrobek po překročení záruční lhůty kontaminován, prokazuje, že je konzervován.
Nejčastější mýty, tedy vědecky nepodložená tvrzení, o tavených sýrech
- Tavené sýry jsou plné „éček“.
- Tavicí soli v tavených sýrech škodí zdraví.
- Tavené sýry jsou laciné, a tudíž musejí být méně kvalitní.
- Tavené sýry jsou odkladištěm zbytků a závadných sýrů.
- Tavený sýr je nevhodným zdrojem vápníku.
- Tavený sýr je výrobek s nezdravým tukem.
- Tavené sýry obsahují laciné margaríny.
- Bílkoviny v tavených sýrech mají nižší biologickou hodnotu.
A právě tato nepodložená tvrzení a dezinformace, která přešla až do kategorie mýtů a klišé, pomáhá objasnit nová publikace Ing. Jiřího Kopáčka, CSc., a kolektivu nazvaná „Mýty o mléce a mléčných výrobcích“, která byla veřejnosti představena 14. listopadu 2019. Publikace se opírá o názory předních odborníků, lékařů a specialistů na výživu. Čtenáři se v ní dozvědí, jak to vlastně s mlékem je a že se konzumace mléčné stravy vůbec nemusejí obávat.
|
Vědecky ověřené vlastnosti a účinky mléka na lidský organismus
Mléko a mléčné produkty jsou zcela přírodním produktem. Jejich konzumace a zpracování má dlouhodobou historii. Navíc jsou doporučovány v rámci diety ve všech státech EU.
„Komplexnost složení mléka a mléčných výrobků a jejich nutriční vyváženost je nezpochybnitelná. Z hlediska výživy nám dodává především plnohodnotné bílkoviny, velké množství vápníku a dalších minerálů a také řadu vitaminů. Má nízký obsah cholesterolu, výbornou sytící schopnost a stravitelnost. Fermentované mléčné výrobky jsou výborným zdrojem prospěšných bakterií,“ vysvětluje Ing. Šárka Horáčková, CSc., z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
Jak je to u nás laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu?
Asi před 10 tis. lety došlo u našich předků k mutaci, která zajišťuje aktivitu enzymu laktázy, rozkládající mléčný cukr (laktózu) i v dospělosti. Tak tomu je i v české populaci.
„Laktózovou intoleranci u nás nacházíme u jednotek procent populace. Mléko mohou konzumovat nejen děti, ale i dospělí. Mléko, ať již kravské, kozí nebo ovčí, je co do složení mimořádně komplexní. Obsahuje ovšem i bílkoviny, které mají alergenní potenciál – stejně jako mnoho jiných potravin. Lékařsky ověřené alergie na složky mléka se však vyskytují jen u velmi malé části populace, a zvláště pak u dětí. S věkem jejich výskyt klesá,“ dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc. |