|
||||||||
|
||||||||
Detail příspěvku.. |
7 nejnovějších trendů v mléčných výrobcích, které byste měli ochutnat Příspěvky | 24. 7. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc. |
Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu. Takhle nějak by se daly charakterizovat mléčné výrobky v letech dávno minulých. Za poslední roky se ale tato kategorie potravin dostala na úplně jinou úroveň. Možná, že budete překvapeni, co všechno už se z mléka vyrábí. |
Nejspíše jste zaregistrovali, že lidé dneska jedí téměř všechno. Neustále se objevují nové „superpotraviny“. Také je velmi oblíbené vyvracet přínosy osvědčených surovin a někdy je dokonce i negovat, protože lidé někdy slepě přebírají informace, aniž by si je ověřili. |
Vědecky nepodloženým mýtům a pomluvám muselo čelit i prosté a osvědčené kravské mléko. Přitom je mléčná strava v našich zeměpisných šířkách součástí výživy člověka už po tisíciletí. Již v roce 1541 byla vydána kniha středověkého lékaře Conrada Geẞnera „Knížka o mléku a mléčných výrobcích“, kde autor vyzdvihuje význam mléka. Mléko a mléčné výrobky jsou stále v módě, ale samozřejmě se mění jejich nabídka. „Dneska najdete v obchodech rozmanité mléčné výrobky v moderních obalech prodlužujících jejich trvanlivost. Mlékaři reagují na současné potřeby zákazníků a vyrábějí také funkční potraviny a produkty pro speciální skupiny spotřebitelů, jako jsou děti, senioři, lidé trpící laktózovou intolerancí a popř. různými chorobami. Sortiment se často inovuje a složení výrobků zase reformuluje, aby vycházelo z trendů moderní a zdravé výživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM. 1. Bezlaktózové výrobky V naší současné populaci je přibližně 10–12 % spotřebitelů, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru – laktózy. Jedná se o tzv. „laktózovou intoleranci“. Počet spotřebitelů s určitou nesnášenlivostí mléčného cukru ale také narůstá v souvislosti se stárnutím populace. 2. Vysokoproteinové výrobky Mléčné bílkoviny (proteiny) jsou složeny z tzv. nezbytných (esenciálních) aminokyselin. Jejich stravitelnost je vysoká (téměř 95 %). Mléčné bílkoviny jsou zároveň konzumenty dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Bílkoviny mají také řadu fyziologických funkcí týkajících se především kardiovaskulárního a nervového systému, obranyschopnosti organismu, přenosu minerálů (železa, vápníku) a trávícího systému. 3. Etnické potraviny Trh s etnickými potravinami má v tuzemsku výrazný růstový potenciál. Potvrzuje to také skutečnost, že roste počet cizinců trvale pobývajících na našem území. Navíc Češi bohatnou a stále více cestují a poznávají zahraniční kuchyně a potraviny. Požitky z jejich konzumace si chtějí přinést i do svých domovů. Příkladem etnických potravin mohou být již zmíněné vysokoproteinové („řecké“) jogurty, které pocházejí z Řecka, ale také skyry, pro jejichž výrobu se naše mlékárny nechaly inspirovat původní islandskou technologií. 4. Návrat k tradičním potravinám Návratem k tradičním oblíbeným pokrmům našich babiček mohou být dva letošní svěží výborné tvarohy tradiční chuti a konzistence – jeden nejlépe rovnou na chléb či do buchet (Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh – Jaroměřická mlékárna), druhý (Olešnický tvaroh – Mlékárna Olešnice) v ideální formě i balení třeba pro posypání ovocných knedlíků. 5. Čerstvost, svěžest, zdraví a původ Nejvíce novinek letos přinesly české mlékárny opět v sortimentu čerstvých mléčných výrobků, a to zejména zakysaných, které se právě skvěle hodí pro lehkou letní konzumaci jako osvěžující nápoje, svačinky či lehké večeře. 6. Vysoká kvalita a autentičnost Novým směrem v sýrařství je výroba vysoce prozrálých kvalitních sýrů. 7. Convenience (pohodlí) Výrobky, které spotřebitelům usnadňují přípravu pokrmů, jsou stále více žádané. Vyplývá to nejen z naší určité pohodlnosti, ale také nedostatku času. Proto jsou výrobky ke snadné přípravě pokrmů tolik spotřebitelsky oblíbené. |
|
|