Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
  Detail příspěvku..
 


 

Mléko ničím nenahradíš


Příspěvky | 1. 9. 2020 | Jiří Kopáček
 

Mléko a mléčné výrobky patří po staletí k základním potravinám lidstva. Mléko jako takové je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Mléko a mléčné výrobky jsou pak v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy po celý život.

 
Světová organizace pro zemědělství a výživu (FAO) doporučuje konzumaci alespoň tří mléčných porcí denně.

Znamená to například vypít jednu sklenku mléka, zkonzumovat jeden jogurt a sníst 50 g sýra. Tato kombinace představuje přibližně jeden litr mléka, který pokrývá denní doporučenou dávku vápníku, ale také dalších významných nutrientů.

O významu mléka dobře věděli již naši předci. Nejstarší odbornou knihu o mléce napsal švýcarský lékař Conrad Gessner již v roce 1541. Knihu nazval „Knížka o mléku a mléčných výrobcích“ a uvádí v ní například, že „ … mléko je mateřská šťáva, kterou je podle definic živen lidský tvor. Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“, nebože je „… ze všech šťáv a z většiny výživných látek mléko považováno za nejlepší potravinu vůbec“ nebo že „…mléko nám nabízí stejnou měrou použití jako jídlo, je ale také opravdovou medicínou…“.

 

 

V následující tabulce je uvedeno průměrné složení nejběžnějších druhů mlék:

Druh mléka Voda Bílkovina Tuk Mléčný cukr Minerální látky
Kravské mléko 87,5 3,3 3,8 4,7 0,7
Kozí mléko 86,6 3,6 4,2 4,8 0,8
Ovčí mléko 83,9 5,2 6,2 4,2 0,9
Kobylí mléko 90,0 2,0 1,1 7,0 0,4
Buvolí mléko 82,7 4,5 8,0 4,7 0,8
Mateřské mléko 87,6 1,2 1,2 7,1 0,2

 

Mlékem se nazývá tekutý sekret mléčné žlázy savců. Obsahuje všechny živiny potřebné k uchování života a normálnímu růstu a vývoji mláděte. Jedná se proto o komplexní potravinu obsahující téměř všechny nutričně významné makro- i mikroživiny. Mléko je navíc potravinou zcela přírodního původu s nejúplnější rozmanitostí živin ze všech dostupných potravin. Mléko a mléčné výrobky proto hrají důležitou roli ve zdravé a vyvážené stravě a jsou doporučovány ve výživových doporučeních téměř všech zemí světa.

 

     

Obr: Průměrné složení kravského mléka

 

 

     


 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
O svazu
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

  Českomoravský svaz mlékárenský
V Olšinách 2300/75
100 00 Praha-Strašnice

tel.: +420 274 821 759
fax: +420 274 821 759

e-mail: info@cmsm.cz

gps 49.8251725N, 18.2437639E
  Copyright ©2018 ČMSM, z.o., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč