Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
  Detail příspěvku..
 


 

Děti by měly více konzumovat mléčné výrobky
Už během dětství nám naše maminky dávaly mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. V období, kdy dítě sílí a roste, by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku. Konzumace výživově hodnotné stravy je důležitá ve všech stádiích lidského života, ale zejména pak u dětí a dospívající mládeže.
Příspěvky - Tisková zpráva | 20. 8. 2020 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.
 

Mléčné výrobky jsou pro děti přírodními zdroji cenných živin. K podpoře jejich růstu a rozvoje je nutná nejenom přiměřená výživa, ale také cílené vštěpování správných stravovacích návyků. Mléko a mléčné výrobky jsou potraviny přirozeně bohaté na živiny, přičemž nejsou příliš kalorické. Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Celkový příjem mléka u dětí dnes však spíše klesá, a to zvláště ve vyspělých zemích, zejména pak v pozdější fázi dětství a při dospívání. Často je nahrazován potravinami a nápoji potenciálně chudými na důležité nutrienty a naopak s vysokou energetickou hodnotou, které obsahují tzv. „prázdné kalorie“.

 
Mléko a mléčné výrobky poskytují komplex látek důležitých nejen pro zdraví růst kostí. „Jsou to zejména plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek se jedná o  vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód, z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitaminy B skupiny. Za zmínku stojí především vápník, který se v mléčných výrobcích nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě. O mléku a mléčných výrobcích lze tedy bez nadsázky mluvit jako o vitamínové bombě, které děti potřebují denně na svém jídelníčku,“ popisuje profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
 
                         
 

Je třeba zdůraznit, že mléko je komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahuje významné makroživiny, jakými jsou plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr, a pro zdraví nenahraditelné vitamíny.  Není nic zdravějšího v jídelníčku našich dětí, nežli mléko a zakysané mléčné výrobky. Ty totiž obsahují mnoho živin a zdraví prospěšných probiotických mikroorganismů, které dětské tělo, v době růstu, velice potřebuje i pro posílení imunity. Každý den by mělo dítě sníst či vypít alespoň 2 až 3 mléčné výrobky. Jak roste dětské tělo, a zvětšují se dětem kosti, tělo potřebuje mnoho vápníků a vitamínu D, který se nachází právě v mléčných výrobcích. Může to být jogurt, jogurtový nápoj nebo mléčný zakysaný výrobek,“ dodává Jan Krejsek.

 

Nedávné výsledky studií v Evropě ukázaly, že stále více dětí pije nízkotučné mléko, což může zmírnit obavu, že energie poskytovaná mlékem může přispívat k dětské obezitě. „Mléčné výrobky (s výjimkou másla) představují u dětí ve věku od 1 do 13 let pouze asi 10 % celkového příjmu tuku a přibližně 25 % celkové energie. Energetický příjem z konzumace tekutého mléka představuje u malých dětí přibližně 6 % celkového příjmů energie. Studie také prokázaly, že výskyt dětské obezity byl podstatně nižší u těch dětí, které konzumovaly dva a více šálků mléka denně než u těch, které konzumovaly málo mléka,“ připomíná Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Podpořit nejenom konzumaci mléka a mléčných výrobků, ale hlavně vštěpovat dětem správné stravovací návyky pro jejich budoucí život má za cíl program Mléko do škol. Za několik týdnů, poslední středu v září, tedy 30. září, se u nás slaví již 21. Světový den Školního mléka. Program „Školní mléko“ je zaveden v EU od roku 1977 a dnes je rozšířen ve 26 zemích EU, mimo Řecko a Chorvatsko. „Program podpory mléka byl v českých školách zaveden v roce 1999. Ve školním roce 2019/2020 bylo do programu „Mléko do škol“ zapojeno 3.665 škol a v nich celkem 846 tisíc dětí. Program se dnes vztahuje pouze na základní školy. V sortimentní nabídce jsou konzumní neochucená mléka a další neochucené mléčné výrobky. Ty jsou poskytovány zcela zdarma. Je možné ale poskytovat s částečnou finanční podporou i některé ochucené mléčné výrobky. Nově jsou také zařazeny výrobky ekologického zemědělství,“ doplňuje Jiří Kopáček.

 
     
     

O projektu Naskoč na mléčnou vlnu:
Projektu Agrární komory „Naskoč na mléčnou vlnu“ má za cíl podpořit zvýšenou konzumaci zejména zakysaných mléčných výrobků (tj. jogurty, jogurtové nápoje apod.) ve skupině dětí a mládeže se zacílením na základní a střední školy. Projekt Naskoč na mléčnou vlnu je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství České republiky.

   


 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
O svazu
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

  Českomoravský svaz mlékárenský
V Olšinách 2300/75
100 00 Praha-Strašnice

tel.: +420 274 821 759
fax: +420 274 821 759

e-mail: info@cmsm.cz

gps 49.8251725N, 18.2437639E
  Copyright ©2018 ČMSM, z.o., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč