Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
 
..co na této stránce naleznete:


Nejnovější příspěvky
Příspěvky 2019
Příspěvky 2018

 

  Nejnovější příspěvky
 
     
Děti by měly více konzumovat mléčné výrobky
Příspěvky - Tisková zpráva | 20. 8. 2020 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Už během dětství nám naše maminky dávaly mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. V období, kdy dítě sílí a roste, by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku. Konzumace výživově hodnotné stravy je důležitá ve všech stádiích lidského života, ale zejména pak u dětí a dospívající mládeže.

Mléčné výrobky jsou pro děti přírodními zdroji cenných živin. K podpoře jejich růstu a rozvoje je nutná nejenom přiměřená výživa, ale také cílené vštěpování správných stravovacích návyků. Mléko a mléčné výrobky jsou potraviny přirozeně bohaté na živiny, přičemž nejsou příliš kalorické. Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Celkový příjem mléka u dětí dnes však spíše klesá, a to zvláště ve ... číst dále »

 
     
Poděkování
Příspěvky | 31. 5. 2020 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Mlékárenské podniky tímto ještě jednou vyjadřují upřímné poděkování Ministerstvu zemědělství a Potravinářské komoře České republiky za zajišťování a distribuci nedostatkových ochranných pomůcek a desinfekčních prostředků v době nouzového režimu v návaznosti na pandemii COVID-19.

V měsících březnu až květnu bylo zorganizováno 6 distribučních dnů, při kterých mohly mlékárny dle svých požadavků získat ochranné roušky, respirátory ... číst dále » »

 
     
Óda na mléko
Příspěvky | 28. 5. 2020 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Mléko – Milk – Milch – Latte – Mолоко – Lait..

Zná ho celý svět, pije ho celý svět, stejně jako si pochutnává na mnoha mléčných výrobcích, které z něho lidé vyrábějí. Mléko, ryze přírodní potravina, je u nás v Evropě součástí každodenního života již více než 6000 let, tedy od doby, kdy si lidé v této části „našeho“ světa osvojili kultivaci zemědělských plodin a chov domácích zvířat, zvláště pak mléčného skotu, a začali mléko od svých ovcí, koz a později i od krav také konzumovat. Za tuto dlouhou dobu došlo v populaci k takové genetické mutaci, která u většiny lidí zajistila aktivitu enzymu schopného .... číst dále » »

 
     
Světový mlékárenský summit IDF 2020 zrušen
Příspěvky | 20. 5. 2020 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


S ohledem na celosvětovou pandemii nového koronaviru rozhodl 1.dubna organizační výbor letošního IDF World Dairy Summit plánovaného na přelom září a října v jihoafrickém Kapském Městě o jeho zrušení.

Sekretariát Mezinárodní mlékařské federace proto chce uskutečnit alespoň malé výroční zasedání se všemi důležitými zasedáními boardu, národních tajemníků, jednotlivých stálých výborů a výroční valné hromady a současně má v úmyslu uspořádat „Den IDF“ s aktuálními otázkami související s potravinovými systémy po pandemii COVID-19, s představením globálního tržního ... číst dále » »

 
     

 


  Archiv

 

2019

Mléko - funkční potravina (infoleták)

Příspěvky | 16. 12. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.



 


Mýty o mléce 1

Příspěvky | 16. 12. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Známe pravdu o mléce a mléčných výrobcích. Pozor na nepodložené mýty!

Život se skládá z protikladů. Proto jsou mezi námi zarytí zastánci mléka a mléčných výrobků, stejně tak i jejich odpůrci. Nicméně je nesporné, že produkty z mléka se v našich zeměpisných šířkách konzumují téměř od nepaměti. Přinášejí nám řadu.. čtěte více »

 


Mýty o mléce 2

Příspěvky | 16. 12. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Mléčné výrobky vs. rostlinné náhražky – jak dopadlo srovnání?

Každý z vás se už jistě setkal s alternativami ke klasickým mléčným výrobkům. Minimálně třeba s kávou se sójovým „mlékem“. Jenže rostlinné nápoje, alternativy jogurtů či sýrů nejsou náhražkami produktů z mléka. Po výživové stránce jsou .. čtěte více »

 


Jogurt slaví 100 let! Lidé si nejvíce oblíbili jahodový

Příspěvky | 11. 9. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Přestože můžeme dosledovat původ jogurtu až zhruba do 3 000 let př. n. l., jeho průmyslová výroba začala teprve před 100 lety v Barceloně.

Jogurt je jednou z nejstarších a nejvíce konzumovaných potravin na světě. Lidé ho konzumovali už přibližně před 5 000 lety. Tehdy staré nomádské kmeny ukládaly mléko do vaků z ovčích a kozích kůží, ve kterých.. čtěte více »

 


7 nejnovějších trendů v mléčných výrobcích, které byste měli ochutnat

Příspěvky | 24. 7. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu. Takhle nějak by se daly charakterizovat mléčné výrobky v letech dávno minulých.

Nejspíše jste zaregistrovali, že lidé dneska jedí téměř všechno. Neustále se objevují nové „superpotraviny“. Také je velmi oblíbené vyvracet přínosy osvědčených surovin a někdy je dokonce i negovat, protože.. čtěte více »

 


Mlékárenský výrobek roku 2019

Příspěvky | 29. 5. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Tisková zpráva - Sedmnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků.

Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 25. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované.. čtěte více »

 
   

 

2018


Fortifikované mléčné výrobky zlepšují kvalitu života seniorů

Příspěvky | 6. 11. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství.

Jestliže chceme žít dlouho, nezbývá nám nic jiného než stárnout. Nicméně k vyšším letům se vážou i fyziologické problémy. Jedním z těch zásadních je úbytek tělních proteinů, zejména .. čtěte více »

 


Je opravdu „pamlsková“ vyhláška přínosná? U mléčných výrobků spíše škodí.

Příspěvky | 6. 11. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


V roce 2017 začala platit „pamlsková“ vyhláška zakazující prodávat v prostředí školy „nezdravé“ potraviny.

Mléčné výrobky představují pro děti a mládež cenný zdroj důležitých přírodních živin, a to vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů, zejména pak vápníku, fosforu a jódu. „Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Bohatý nutriční .. čtěte více »

 


Kdo dneska slaví svátek? Školní mléko!

Příspěvky | 18. 9. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. .

Možná si říkáte, proč se tento neobvyklý svátek slaví. Jeho smyslem je propagovat a oslavovat benefity konzumace mléka a mléčných výrobků ve výživě dětí a podpořit po celém světě programy „Školního mléka“. „Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Bohatý nutriční.. čtěte více »

 


Vyznáte se v zakysaných mléčných výrobcích a tvarozích? Máme pro vás manuál!

Příspěvky | 21. 8. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů.

Už naši předkové věděli, že fermentované neboli zakysané potraviny (jogurt, kefír, některé druhy sýrů, tvaroh, kysané zelí nebo ostatní kysaná zelenina) pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, kde se nachází více než 70 % buněk imunitního systému. Proto se proces fermentace využívá .. čtěte více »

 


V ČR vyrábíme a zpracováváme jedno z nejkvalitnějších mlék v Evropě

Příspěvky | 26. 6. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Českomoravský svaz mlékárenský zahajuje novou edukační a propagační kampaň nazvanou „Mléko vás zdraví“, kterou chce přispět ke zvýšení spotřeby mléčných výrobků u nás.

Prvním zvoleným tématem této kampaně je proto informace o kvalitě syrového mléka z českých chovů dodávaných ke zpracování. Jak uvedl předseda ČMSM Ing. Jiří Kopáček, „je vysoká jakost.. čtěte více »

 


Mlékárenský výrobek roku 2018

Příspěvky | 30. 5. 2018 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Tisková zpráva - Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61 výrobků.

Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 3. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity .. čtěte více »

   

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
O svazu
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

 

Českomoravský svaz mlékárenský z.s.
V olšinách 2300/75
100 00 Praha 10 Strašnice

tel.: +420 725 519 517
e-mail: info@cmsm.cz

IČO: 158 86 026
Registrace společnosti:
Spisová značka L 1153 vedená
u Městského soudu v Praze

  Copyright ©2020 ČMSM, z.s., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč