Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
  Detail příspěvku..
 


 

Mlékárenský výrobek roku 2019
Příspěvky | 29. 5. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Tisková zpráva
 

Ministerstvo zemědělství
Českomoravský svaz mlékárenský
Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha

 

Sedmnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích:

  1. Tekuté mléčné výrobky nezakysané
  2. Zakysané mléčné nápoje
  3. Jogurty a skyry s tučností do 3,6 %
  4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
  5. Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy
  6. Tvarohy a čerstvé sýry
  7. Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
  8. Přírodní sýry měkké zrající a plísňové
  9. Sýry na grilování
  10. Sýry tavené
  11. Speciality

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2019“ v mléčné a v sýrové řadě.
Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 25. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl opět ve třech kategoriích zakysaných mléčných výrobků, ale také v sýrech, které byly rozděleny dokonce do pěti kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly sýry na grilování, což je aktuální právě nyní se zahájením grilovací sezóny. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Významněji byly letos zastoupeny například bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí.

Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2019“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 29. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.

Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.
 
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2019“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2020“.
 
 
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
Tekuté mléčné výrobky nezakysané Ledová káva Mlékárna Hlinsko a.s.
Zakysané mléčné nápoje   Skyr Drink borůvka Bohušovická mlékárna a.s.
Jogurty a skyry s tučností do 3,6 % Jogurt bílý bez laktózy Hollandia Karlovy Vary s.r.o.
Smetanové jogurty a zakysané smetany Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy MADETA a.s.
Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy Pribináček kokos Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.
Tvarohy a čerstvé sýry Lučina Mini Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.
Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé Herold 12 měsíců Moravia Lacto  a.s.
Přírodní sýry měkké zrající a plísňové Olomoucké tvarůžky malé A.W. spol. s r.o.
Sýry na grilování Grillami Brazzale Moravia a.s.
Tavené sýry   Delicato tavený sýr 45 % TANY spol. s r.o.
Speciality DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli Polabské mlékárny a.s.

 

 

 

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 48 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stal DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli z Polabských mlékáren a.s. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr HEROLD 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal čerstvý sýr LUČINA Mini ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,4 bodů z celkových 100 možných.

V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a Hlavní cenu médií převzal Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh od výrobce Jaroměřická mlékárna a.s.

29. května 2019
Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva

Českomoravský svaz mlékárenský z.s.; info@cmsm.cz; GSM:  602 271 315
 


 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
O svazu
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

  Českomoravský svaz mlékárenský
V Olšinách 2300/75
100 00 Praha-Strašnice

tel.: +420 274 821 759
fax: +420 274 821 759

e-mail: info@cmsm.cz

gps 49.8251725N, 18.2437639E
  Copyright ©2018 ČMSM, z.o., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč